Educatieve websites

Ik heb tien educatieve websites bezocht en beoordeeld aan de hand van een schema. Ik ben een aantal leuke websites tegen gekomen, die ik zeker nog verder wil onderzoeken om ze in te kunnen zetten in de klas of om leuke lesideeën op te doen. Hier het resultaat van mijn onderzoek.




Presentatie

Ik heb een Powerpoint presentatie gemaakt over de voedselketen. Als voorbeeld heb ik de voedselketen van de uil genomen. En om te kijken wat een uil allemaal eet, mogen de kinderen na de presentatie zelf een braakbal uitpluizen. Want gelukkig kan de uil niet alles verteren wat hij eet, waardoor je misschien zelfs kunt ontdekken welke muis hij het lekkerste vindt.





Webwandeling

Ik heb 'heerlijk' gesnuffeld aan allerlei toiletten en ben weer een boel wijzer geworden. Wil je ook meer weten over de geschiedenis van het toilet? Klik dan op onderstaande link en volg de geur naar het kleine kamertje...... Neus dicht!!!!


BEZET! Webwandeling over de geschiedenis van het toilet.

Onderzoek

          Onderzoeksvraag

    Ik onderzoek het gebruik van de iPad op de basisschool
    omdat ik wil weten in hoeverre de iPad een goed leermiddel is
    teneinde goed aan te kunnen sluiten op de leefwereld van de leerlingen.

    Onderzoeksverslag

    Met de tijd mee
    De techniek gaat zo snel. Het is af en toe niet bij te benen. En de kinderen gaan hier zo makkelijk in mee. De computer met losse monitor en los toetsenbord (nog steeds te vinden op de basisscholen) werd opgevolgd door de laptop en Macbook. Alles in één. Daarna kwam de minilaptop, een compactere uitgave van de laptop. Op de middelbare scholen zie je steeds vaker laptopklassen. Dit betekent overigens niet dat alle lessen met behulp van de minilaptop gegeven worden en dat alle boeken vervangen worden. De volgende stap in de techniek is de iPad. Door ook in het onderwijs mee te groeien met de techniek en dus de leefwereld van de kinderen, zorg je voor extra stimulans. En wat is voor een leerkracht fijner dan lesgeven aan gemotiveerde leerlingen.

Pabotool @ Sterkte-/zwakteanalyse

Op Kennisnet.nl heb ik de pabotool ingevuld. Lees even verder voor de resultaten.
Daaronder tref je mijn sterkte-/zwakteanalyse aan.

Bijeenkomst 3 en 4

Het is 19 juni 2012 en we hebben vandaag bijeenkomst 3 en 4. We starten nog even met informatie over de onderzoeksopdracht, waar we de vorige les mee zijn geëindigd. Aangezien ik deze opdracht net af heb, nemen we dit in 't kort als voorbeeld. Mijn onderzoek gaat over de iPad op de basisschool.
Daarna volgt uitleg over de webwandeling.

Eigenlijk wil de leerkracht niet al te veel vertellen (kennisoverdracht). Want het is
gebleken dat hier maar 10% van blijft hangen. Doen is de beste vorm om te leren (kennisconstructie).
Leerlingen kunnen op hun eigen tempo werken, op hun eigen niveau, met een zelfgekozen leeractiviteit. Zo produceren ze kennis. De leerkracht functioneert dan meer als coach. Zo gaan we ook aan de slag. Zelf snuffelen op internet op zoek naar voorbeelden van webwandelingen. Een webwandeling is eigenlijk een soort digitale routebeschrijving. Kinderen hebben een werkblad met vragen en opdrachten. De antwoorden kunnen ze vinden via het internet. Een webwandeling is gericht op één onderwerp en de kinderen bezoeken maximaal drie websites, die voor hen geschikt zijn. Deze websites moet je als leerkracht altijd even checken. Het kan zijn dat een website uit de lucht is of de naam is veranderd.

Een WebQuest ziet er ook leuk uit. Dit lijkt op de webwandeling, maar is een website. Om dit te kunnen maken moet je kunnen programmeren. Aangezien dit nog een stapje te ver gaat voor mij, kies ik er nu voor om de webwandeling maken.

Voor beide werkvormen geldt dat leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen.

Bijeenkomst 1 en 2



Op 8 mei 2012 had onze klas PLT1b de eerste bijeenkomst van Digitale Didactiek, die uit les 1 en 2 bestond.
De leerkracht stelde zich voor en we begonnen de les met stemkastjes. Een manier voor hem om de beginsituatie van zijn nieuwe leerlingen in te kunnen schatten. Grappig: ik had nog nooit van stemkastjes gehoord tot toevallig de middag van 8 mei. Mijn zoon kwam thuis met zijn cijfer voor een so voor muziek. "Goh", merkte ik op, "je leraar heeft ook snel nagekeken." Maar wat bleek, het so was met stemkastjes afgenomen, waardoor hij direct zijn cijfer had. Voor mij de eerste keer dus dat ik van stemkastjes hoorde en 's avonds kon ik er meteen kennis meemaken.

Weblog aanmaken

De eerste opdracht voor Digitale Didactiek is het aanmaken van een weblog. Hierin zet ik mijn reflectieverslagen van de bijeenkomsten en alle vervolgopdrachten.

Een weblog is aangemaakt! Ik ben nu op onderzoek hoe dit allemaal werkt.