Wijzer

Na een paar weken 'rommelen' ben ik een heleboel wijzer geworden op ICT-gebied. Het aanmaken van een weblog was voor mij nieuw. Ik vond het erg leuk om op onderzoek uit te gaan in het weblogprogramma. Ook de opdrachten waren interessant om uit te voeren. Het was spannend om uit te vinden hoe ik mijn opdrachten in mijn weblog kon krijgen.

Al met al ben ik met een heleboel aspecten in aanraking gekomen. Ik heb heel veel geleerd! En vooral......het zelf doen en zelf ontdekken. Een belangrijk punt om mee te nemen in het onderwijzen!


Klei-animatie

Op 31 mei 2012 hebben we tijdens de les Beeldende Vorming een klei-animatie gemaakt.
Eerst hebben we in tweetallen van klei een creatie gemaakt, waarna er met een ander tweetal een autorace tot stand moest komen middels 'stop-motion'. Hierbij moest er snelheid worden uitgebeeld.

Onze kleicreatie is een auto met een propellor aan de voor- en aan de zijkant, die kunnen draaien. Ook de wielen geven beweging weer. Op de achtergrond verplaatst een boom en twee stenen, die zorgen voor de snelheid.

Helaas heeft onze auto het niet kunnen winnen van de kleine Speedy Conzales. Die rijdt een tikkeltje harder en rijdt ons helemaal plat. Als troffee een stukje kaas voor Speedy!

Let goed op, want het filmpje zelf gaat ook hééééél snel!!

Vliegmachine

Tijdens de laatste les beeldende vorming hebben we in duo's een vliegmachine gemaakt van restmateriaal met een 'dierlijke dynamiek' in de vorm en constructie. Marieke is aan de slag gegaan met de romp en ik met de vleugels. We hebben geëxperimenteerd met de eigenschappen van de restmaterialen. Zo is de bolling van de fles gebruikt voor de romp, de 'open' onderkant van een eierdoos rond de fles bevestigd en een opengeknipt tuutje uit een eierdoos als snavel. Dit tuutje kom je ook nog een keer tegen in de fles. De vleugels bestaan uit ijsstokjes. Elke vleugelpen bestaat uit drie stokjes met een bocht erin, waarbij beide vleugels een andere stand hebben om de dynamiek uit te beelden. De kleuren zijn sober. Het bloemetje geeft een tropisch tintje aan het geheel.

De opdracht was om drie assemblage-technieken toe te passen zonder gebruik te maken van lijm, plakband of nietjes. Wij hebben gekozen voor touw. Voor de vleugels zijn twee technieken gebruikt:
1. Knopen voor het samenstellen van de vleugelpennen;
2. Een touw door de gaatjes die aan het begin van iedere vleugelpen geboord zijn om de vleugels te kunnen intrekken/spreiden).
Voor de snavel die op de schenktuit van de fles staat is een derde techniek gebruikt:
3. Middels een soort trekconstructie is deze bevestigd in de fles.

We zijn tevreden met het resultaat dat we in één uur hebben neergezet.

De bedoeling van deze les was te laten zien dat beeldmateriaal ter introductie en een duidelijke opdracht voldoende zijn om leerlingen te inspireren hun eigen ideeën vorm te geven. De leerkracht laat geen voorbeeld zien van de opdracht zelf.

Z4 opdracht 3D beeldanalyse

Als je onderstaande link volgt komt je bij de beeldanalyse van:


1. het beeld van Jan Janszn. Weltevree, dat in De Rijp staat.
2. de Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld.

Let op: dit document moet gedownload worden!
3D-beeldanalyse